Jak vybrat výrobník zmrzliny?

V létě povinnost, v zimě delikatesa. Milovníci zmrzliny vědí, že na gelato nebo sorbet se čas najde vždycky. Pro kvalitu ale nemusíte chodit ven, skvělou zmrzku si díky výrobníku zmrzliny připravíte i doma. Díky čerstvým ingrediencím hravě překonáte mražené nanuky a vaničkové zmrzliny a uděláte radost všem členům domácnosti.

Pro skvělou zmrzlinu nemusíte chodit do zmrzlinářství.

Výrobníky zmrzliny potěší všechny fanoušky zmrzlinových krémů, sorbetů a mražených jogurtů. S těmi správnými ingrediencemi a ovocem totiž během pár desítek minut vykouzlíte zmrzlinu srovnatelnou s tou ze zmrzlinárny. Složení je čistě na vás, a proto můžete díky domácí výrobě snadněji kontrolovat přítomnost alergenů (laktóza, ořechy) a jiných citlivých přísad (cukr, tuk). Výsledkem je zmrzlina přesně podle vašich představ, která osvěží a zažene mlsnou.

Který typ výrobníku zmrzliny je pro vás?

Samochladicí

Samochladicí výrobníky vynikají hlavně soběstačností. Po přidání směsi začínají okamžitě míchat a chladit, aby zmrzlina vznikla co nejrychleji. Celkově jde o profesionálnější stroj, který je však dražší a hůře skladovatelný.

  • Díky kompresoru připraví zmrzlinu kdykoliv

  • Vyrobí víc než jednu várku zmrzliny denně

  • Udrží zmrzlinu déle v chladu

  • Delší příprava zmrzliny

  • Energeticky a cenově nákladnější

  • Vyžaduje větší prostor v kuchyni

S vyjímatelnou nádobou na chlazení

Výrobníky s vyjímatelnou nádobou jsou jednodušší zařízení pro nenáročné. Chladicí nádobu musíte před přípravou chladit v mrazáku, což trvá několik hodin. Prakticky tedy nelze vyrobit víc než jednu vaničku denně. Zařízení je ale výrazně levnější a ekologičtější než protějšek.

  • Levnější a skladnější zařízení

  • Připraví zmrzlinu o něco rychleji

  • Menší spotřeba energie

  • Jen jedna várka zmrzliny denně

  • Nádobu musíte několik hodin předem nachladit

  • Nedokáže udržet zmrzlinu chladnou

Každému expertovi na domácí gelato přijdou vhod i porcovače zmrzliny, aby kopečky byly krásně zakulacené jako z cukrárny.

Nejdůležitější parametry

Příkon

Příkon vám prozradí, kolik energie si přístroj bere ze sítě. U menších modelů s příkonem menším než 135 W můžete čekat nižší spotřebu, vykoupenou o něco nižší rychlostí a většinou i kapacitou mísy. Většina běžných výrobníků obou typů pak osciluje mezi příkonem 135 až 230 W. Hodnoty nad 250 W jsou vyhrazeny pro rozměrné modely určené na profesionální použití v cukrárně nebo cateringu. Jen náhodou se mezi nimi objevuje i pár domácích přístrojů.

Objem mísy

Objem je pro vás důležitý, pokud se chystáte vyrobit více zmrzliny najednou. Do nejmenších kusů se sice vejde méně než 1,2 l zmrzliny, jsou však lehké, skladné a bez problému je přinesete třeba k přátelům na večírek. Se zásobníky od 1,2 do 1,8 l už připravíte slušnou porci zmrzliny pro několik lidí. Máte-li doma opravdu nadšence do zmrzliny, sáhnout můžete i po modelech s objemem 2 až 10 l. Všechny přístroje nad 10 l už patří do cukrárny nebo kavárny, kde se rozhodnete točit zmrzlinu.

Objem mísy je uváděný bez náplně. Proto počítejte, že výsledná porce zmrzliny bude přibližně o třetinu až polovinu menší, než je objem.

I takhle může vypadat domácí zmrzlina.

Nejdůležitější funkce

Co všechno můžete od výrobníku očekávat, určí hlavně zvolený typ zařízení. Většina z nich nabízí:

  • Programy na více typů zmrzlin – je libo smetanová, sorbet nebo mražený jogurt?
  • LCD displej – snazší ovládání díky přehlednému displeji s funkcemi
  • Časovač – spuštění/zastavení programu podle časových možností
  • Automatické chlazení – samochladicí modely zvládnou krém po dokončení držet chladný
  • Automatické vypnutí – už žádné zbytečné plýtvání proudem
  • Příslušenství – servírovací špachtle a nádobky na správný poměr přísad
Některé výrobníky nezklamou ani v otázce designu

Jak správně vyrobit zmrzlinu?

Příprava zmrzliny není složitá, ať už se rozhodnete pro kterýkoliv výrobník. A kdybyste si náhodou nevěděli rady, řiďte se několika základními kroky:

  • 1) V případě, že vlastníte zařízení s chladicím médiem, je třeba jej 12–24 hodin před přípravou důkladně zmrazit. Majitelé samochladicích přístrojů tento krok přeskočí.
  • 2) Přidejte do míchací nádoby ingredience, ideálně rozmixované a vychlazené. Např. na smetanovou zmrzlinu doporučujeme přidat smetanu, jogurt, sladidlo a přísady zvolené chuti (ovoce, vanilka, čokoláda, pistácie).
  • 3) Zvolte správný program a spusťte mixování.
  • 4) Metličky v nádobě začnou promíchávat směs, aby byla krásně krémová a hladká. Chlazení se postará o správnou teplotu a konzistenci. Vám stačí jen kontrolovat průběh.
  • 5) Za pár desítek minut bude labužnická zmrzlina na světě.